Intensivist: 'Je moet niet-gevaccineerden de hand reiken'

Intensivist: 'Je moet niet-gevaccineerden de hand reiken' 

04 november 2021 - 13:19

Intensivist Prof. Dr. Armand Girbes, hoofd van de IC van het Amsterdam UMC weet als geen anderĀ welke problemen spelen op de IC's in Nederland. Girbes vindt dat de gezondheidszorg in de coronaperiode wel wat innovatiever had kunnen zijn. "Kijk naar ondernemers, restauranthouders, mensen met winkels wat die tijdens de crisis allemaal gedaan hebben. En als ik dat vergelijk met de zorg dan frustreert mij dat."

Volgens Girbes moet de schaarste op de IC eerlijker verdeeld worden. Dat kan door een aantal IC-bedden te 'oormerken' voor coronapatiƫnten en dan keuzes maken. Dus als bij een patient duidelijk is dat de kans dat hij snel herstelt van Covid klein is, niet op de IC laten liggen maar apart behandelen. Op die manier kunnen veel meer mensen behandeld worden en kan ook de reguliere spoedeisende zorg doorgaan.

Verder pleit hij voor vakmanschap op het ministerie. "Ik wil niet denigrerend doen over politici maar het is wel heel handig als je wat kennis over het vak hebt. Als ik Van Ark hoor die heeft zich even ingelezen terwijl ik het mijn hele leven al doe. Dan denk ik: jongens, we moeten wel zorgen dat er voldoende kennis is."

Hoe kijkt hij aan tegen de persconferentie van afgelopen dinsdag? "Ik behandel erg veel mensen waarvan ik denk, dit is iets wat ze zichzelf aangedaan hebben. Waarom zou niet vaccineren erger zijn dan heel veel roken, erg ongezond leven en ernstig overgewicht hebben? Die discussie moeten we niet op die manier voeren al was het alleen maar omdat dat niet tot een oplossing leidt. Je moet mensen die zich niet laten vaccineren de hand reiken. De discussie moet gevoerd worden op basis van vertrouwen en dat mis ik."

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml