Intimidatie

Intimidatie 

08 november 2019 - 12:52

Het zijn sterke schouders die intimidatie kunnen dragen. Zeker als de intimidatie komt in de vorm van een vuurwapen waar ook nog eens uit geschoten wordt. De vraag is of je mazzel hebt als je het overleeft; álles wordt anders.

Advocaat Philippe Schol overleefde woensdag een aanslag op zijn leven. De berichtgeving erover is één kant van het verhaal: vanuit een rijdende auto, in zijn been, niet in levensgevaar, faillissementsadvocaat. Oh wow. Het wilde westen! Dus naast strafrechtadvocaten zijn ook faillissementsrechtadvocaten bedreigenswaardig? Hoezo dan? Er waren ‘maatregelen’ genomen in verband met eerdere bedreigingen – bedreigingen omdat je je werk doet. Wanneer is dat normaal geworden?

Steunbetuigingen zijn altijd fijn. Het is goed om te horen en lezen dat je niet alleen staat. Dat mensen meeleven. Maar wat doe je ermee? “Hou vol hoor!”. Of “Ik sta achter je!”. Mensen vinden het “erg”. Of “dapper”. De waanzin komt binnen als de eerste schrik voorbij is. Hoezo ‘hou vol’? Hoezo ‘dapper’? Hoezo ‘achter je staan’? Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen en ‘dus’ ook voor de risico’s die je neemt – enkel en alleen omdat je je vak uitoefent. Het is je eigen schuld – maar ís het je eigen schuld?

Het is intimiderend om te ervaren dat je vak uitoefenen een reden kan zijn voor anderen om je te bedreigen – in het ergste geval tot de dood erop volgt. Pim Fortuyn en Theo van Gogh hadden nooit geloofd dat woorden tot moorden zouden kunnen leiden. Geert Wilders is gewaarschuwd. Derk Wiersum was ‘maar’ advocaat – sinds wanneer is dat een gevaarlijk beroep? Journalisten en cartoonisten worden geïntimideerd door de overheid, dezelfde overheid die betrokken blijkt bij de aangifte tegen Geert Wilders. Om over klokkenluiders nog maar te zwijgen. Dat de Mocro-maffia Amsterdam runt is publiek geheim, maar dat hun voorbeeld elders in het land, tot in Duitsland aan toe, aanzet tot moorden?

Overleven, vrijgelaten worden, beschermd worden: het is pas het begin van intimidatie. Alles wat voorheen ‘normaal’ was, wordt anders. Elke stap die je als vanzelfsprekend zette, is dat niet meer. Je kwetsbaarheid is zichtbaar geworden, je zelfvertrouwen verdwenen en iedereen die vindt dat je ‘de schouders eronder moet zetten’ een wezen van een andere planeet. Lichaam en geest zijn niet meer in balans – ondanks dat ze naarstige pogingen doen om elkaar te vinden. En dan hebben we nog de mensen die met hún troubles naar je toe komen, hun hart uitstorten bij je. Want jij bent zo sterk, jij hebt iets overleefd. Maar zíj́ hebben ook iets ergs meegemaakt, luister dan!

Ondertussen is de aanslag op Philippe Schol en de moord op Derk Wiersum een aanslag op de gehele advocatuur. De moord op Theo van Gogh een aanslag op elke scribent. De moord op Pim Fortuyn en de bedreiging van Geert Wilders een aanslag op élke politicus. Het gijzelen van journalisten en het kapotmaken van klokkenluiders een aanslag op de democratie.

Intimidatie zit niet in wat je hebt meegemaakt of overleefd. De intimidatie zit in het feit dat álles anders is geworden, maar niets verandert. Niemand met de juiste machtspositie treft maatregelen. Na hen de zondvloed. En je weet, herhaling is slechts een kwestie van tijd.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie