'Inwendige bloedingen oorzaak hoog dodental'
Buitenland

'Inwendige bloedingen oorzaak hoog dodental'.

Een belangrijk probleem voor medici bij een terreuraanval zoals onlangs in Nice is dat veel mensen inwendige bloedingen oplopen. Zo iemand dient binnen een uur te worden geopereerd, maar bij een massale hoeveelheid slachtoffers is in lokale ziekenhuizen simpelweg geen plek daarvoor. 

Dat verklaart de Belgische arts Kevin Vereecken tegenover de Gazet van Antwerpen.

"Er is een wezenlijk verschil tussen de oorlogsverwondingen die de slachtoffers van bomaanslagen oplopen, en die van de slachtoffers van de aanslag in Nice", zegt Vereecken. Terreur met explosieven kan leiden tot gruwelijke wonden, zoals afgescheurde armen en benen, waarna bloedverlies de dood van het slachtoffer kan veroorzaken. “Maar een afgerukte arm of been, hoe gruwelijk ook, kan je vrij eenvoudig afbinden, waardoor de bloeding wordt gestelpt. Als dat is gebeurd, dan heb je als arts tijd genoeg om de patiënt naar het ziekenhuis te brengen en te verzorgen.”

Vereecken: "Als iemand doelbewust op mensen inrijdt met een truck, ligt dat wel anders. Door de impact van de aanrijding ontstaan er breuken en inwendige bloedingen. En om een inwendige bloeding te stelpen, moet een patiënt geopereerd worden. Daarvoor heb je als arts hooguit een uur. In de medische literatuur noemen we dat ‘het gouden uur’. Bij een verkeersongeval met één of twee slachtoffers lukt het nog wel om een patiënt tijdig in de operatiekamer te krijgen. Maar als er 250 slachtoffers zijn, zoals in Nice, dan lukt dat niet. Daarvoor is er gewoon geen capaciteit."

Alle artikelen geladen. Overzicht →