Inwoners Sluiskil staat water aan de lippen door problemen met kanaal

Inwoners Sluiskil staat water aan de lippen door problemen met kanaal 

27 oktober 2021 - 14:54

Al jaren kampen de inwoners van het Zeeuwse Sluiskil met vochtproblemen aan hun huizen door toedoen van het Kanaal Gent-Terneuzen. Gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat blijven naar elkaar wijzen, terwijl de bewoners zich blauw betalen aan schade. Daarnaast dreigt ook nog eens een deel van het dorp te verdwijnen door een mogelijke verbreding van dit kanaal, zo blijkt uit de nieuwe uitzending van De Hofbar.

Uit onderzoek blijkt dat de damwanden van het kanaal te kort zijn, waardoor het water van het kanaal onder de damwanden de huizen instroomt. Gedupeerden Ger Poirters en Marjan Simons hebben al 11.000 euro gespendeerd om de vochtproblemen te verhelpen. De wethouder kwam bij ze langs en deed alsof er niks aan de hand was. ‘‘Maar zo werkt dat niet’’, zegt Ger.


En hoewel de hoge grondwaterstand de verantwoordelijkheid is van de gemeente en het kanaal de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, blijven zij naar elkaar wijzen. De gemeente stelt dat de bewoners zelf aansprakelijk zijn voor het waterdicht maken van hun woning. De burgemeester van Terneuzen, Erik van Merrienboer, kan niet acuut toezeggen om financieel wat voor de bewoners te betekenen. Wel wil hij dit ‘‘gewoon zo snel mogelijk opgelost hebben en dan praat je over een kwestie van maanden’’.


Gemeenteraadslid (50PLUS), Johan Hessing, denkt dat de gemeente niet wil ingrijpen door de ontwikkelingen in het gebied. Zo dreigt het kanaal te worden verbreed, waardoor een deel van het dorp mogelijk kan vervallen. ‘‘Wees gewoon open en eerlijk en zeg het tegen de burgers’’. Daarentegen, zegt dem. minister van Waterstaat en Infrastructuur, Barbara Visser, dat ze niks voor de toekomst kan garanderen, maar dat er nu ‘‘geen plannen zijn’’.

Blijft het politiek pappen en nathouden of worden alle problemen in Sluiskil spoedig opgelost?


De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml