Inwoners St.-Maarten willen woning in NL
Binnenland

Inwoners St.-Maarten willen woning in NL.

Een groep van 25 inwoners van Sint-Maarten is na afloop van de verwoestende orkaan Irma op het eerste de beste vliegtuig richting Nederland gestapt. Ze hebben zich volgens demissionair minister Plasterk in gemeenten gemeld met de volgende vraag: "ik heb geen huis en onderdak, wat gaat u hieraan doen?"

En dus wordt er crisisberaad gevoerd in de desbetreffende gemeenten, door het Leger des Heils en last but not least, de miljoenverspillers van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. Zijn er wellicht nog ergens nieuwbouwwoningen te bespeuren?

De oplossing voor deze mensen is nog niet in zicht. Waar zij in de tussentijd verblijven is vooralsnog onbekend.

De wederopbouw van Sint-Maarten gaat zeker honderden miljoenen euro's kosten. Het kabinet werkt daarom aan de oprichting van een hulpfonds voor het eiland. Hoeveel geld daarin moet komen en hoe het er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Volgens Plasterk is het wel duidelijk dat er "echt groot geld in moet". "Het Bruto Nationaal Product van Sint-Maarten is 200 miljoen euro. De schade is groter dan dat."

Ondertussen worden de eilanden Bonaire, Curaçao en Aruba kapotgeteisterd door migranten uit Venezuela, die vanwege de economische en politieke crisis  hun land massaal de rug toekeren. De 'vluchtelingen' arriveren overigens gewoon per vliegtuig onder het mom van een familiebezoekje, maar wanneer de maximale verblijfsperiode verstreken is, weigeren zij elke medewerking om weer terug naar Venezuela te gaan.

Een zorgwekkende ontwikkeling, zo is Plasterk van mening. "Er wonen 30 miljoen mensen in Venezuela en maar 300.000 op de eilanden. Als er ook maar 1 procent naar de eilanden komt, is er al een probleem."

Alle artikelen geladen. Overzicht →