Discussie over inzet 'bom-robot' in VS
Buitenland

Discussie over inzet 'bom-robot' in VS.

De schutter die in Dallas het vuur opende op agenten, vond uiteindelijk zelf de dood door de inzet van een zogenoemde 'bom-robot'. Hoewel uiterst effectief, zorgt de demonstratie van de kracht van dergelijk materieel voor vragen over de manier waarop door de politie in de Verenigde Staten orde gehandhaafd wordt.

Bom-robots zijn in eerste instantie bedoeld voor militair gebruik of bij bijvoorbeeld een gijzeling. Als het gezag op straat dit soort middelen vaker gaat gebruiken, dan vrezen deskundigen voor het feit dat de grens tussen politie en oorlogsvoering zal vervagen.

Volgens Rick Nelson - een voormalig terrorismebestrijder - zorgt het feit dat de politie niet zelf het geweld meer hoeft 'op te zoeken' ervoor dat ook makkelijker naar dit soort middelen gegrepen wordt. "In een oorlog is het doel te doden, maar ordehandhaving heeft een andere missie", aldus Nelson in The New York Times.

Overigens zijn er ook veel voorstanders van de inzet van 'bom-robots' door de politie. Zo vinden ze dat door toenemende terreurdreiging de ordehandhaving om hardere middelen vraagt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →