Iraakse bijstandstrekker blijkt werkzaam als rechter
Binnenland

Iraakse bijstandstrekker blijkt werkzaam als rechter.

Hè wat een verrassing. Een Iraakse man blijkt jarenlang de Nederlandse staat leeg te trekken en ondertussen goud geld te verdienen met zijn beroep als rechter.

De inmiddels 70-jarige Muhsen Al K. vluchtte twintig jaar geleden naar Nederland nadat hij als rechter van het regime van Saddam Hoessein in ongenade was gevallen. Zoals dat dan gaat kon hij als echte vluchteling een uitkering in het veilige Nederland aanvragen en nestelde hij zich in het Utrechtse Vleuten.

Meneer vergat vervolgens even te melden dat hij na de val van Saddam in zijn thuisland weer werd aangenomen als rechter van het Iraaks Speciaal Tribunaal voor misdaden tegen de menselijkheid. Dit tribunaal veroordeelde trouwens Saddam en diverse handlangers van zijn regime tot de doodstraf.

Nou kost het natuurlijk best wat om steeds maar heen en weer te vliegen (want terug naar Irak betekent einde gratis geld). Wonen in het verre Nederland vonden ze in Irak niet erg en meneer kreeg daar dan ook een ruime vergoeding voor.

Afijn, toen zijn grootscheepse fraude aan het licht kwam werd zijn uitkering stopgezet. Uiteraard boos vanwege het feit dat hij geen gratis geld meer vangt stapte Al K. naar de bestuursrechter, die veroordeelde hem tot het terugbetalen van 47.000 euro

Alle artikelen geladen. Overzicht →