'Iraakse vrouw kookt hoofden IS-boys'
Raar

'Iraakse vrouw kookt hoofden IS-boys'.

"Degene die monsters bestrijdt moet ervoor waken er zelf geen te worden", wist filosoof Nietzsche al, en zijn woorden gelden zeker voor Wahida Mohamed. Deze vandaag op CNN geïnterviewde Iraakse vrouw leidt een tribale militie en knokt tegen allerlei jihadistisch gespuis. Daarbij worden methoden gehanteerd die het bij menig haatbaard dun door de broek doen lopen. 

"Ik bestreed ze, onthoofdde ze, kookte hun hoofden en verbrandde hun lijken", aldus de vrouw, die bekendstaat onder haar nom de guerre Um Hanadi. Cable News Network checkte haar schokkende relaas via Facebook, en het lijkt te kloppen.

Hanadi (39) roeit al twaalf jaar jihadi's uit en voert inmiddels het bevel over zeventig manschappen in en rond de stad Shirqat, in de buurt van Islamitische Staat-bolwerk Mosoel. Ze vocht aanvankelijk tegen het Iraakse chapter van Al Qaida, de groep die transformeerde tot IS. Zowel haar eerste als haar tweede echtgenoot lieten het leven in de terreuroorlog met de jihadisten, evenals haar vader en drie broers. Ook was de vrouw doelwit van een reeks moordaanslagen. Ze beweert hoog op de hitlist van het Kalifaat te staan. 

Hanadi's zelfverdedigingsgroep ontvangt wapens en voertuigen van het leger van Irak. Zelf draagt de gehoofddoekte deerne, die zichzelf als 'huisvrouw' omschrijft, immer een Beretta-pistool op haar heup. Haar twee dochters zijn eveneens getrainde strijders, maar houden zich nu bezig met de zorg voor hun kinderen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →