Iraanse voetbalfans moeten rouwzwart dragen
Buitenland

Iraanse voetbalfans moeten rouwzwart dragen.

De Iraanse overheid adviseert de supporters van het nationale Iraanse voetbalteam om zwart te dragen en samen religieuze liederen te zingen op de tribune tijdens de FIFA World Cup. Eerder ontstond grote ophef omdat de wedstrijd tegen Zuid-Korea deze middag samenvalt met Ashura, een religieuze rouwdag op de islamitische Shia-kalender.

Vooraanstaande, islamitische geestelijken wilden aanvankelijk dat de wedstrijd, die vanmiddag in het stadion in Teheran plaatsvindt, verzet zou worden. Er zijn protesten door de vrijwillige Basij-militie en de Hezbollah-supporters uitgevoerd in verschillende grote Iraanse steden, schrijft the Guardian. Ze wilden de voetbalfans confronteren met het feit dat een voetbalwedstrijd geen recht doet aan het sombere gevoel dat islamieten dienen te hebben tijdens Ashura, de dag dat Hussein ibn Ali - de kleinzoon van profeet Mohammed - werd gedood in de strijd bij Karbala.

Voetbal met voorwaarden

De FIFA-commissie laat zich echter niet tegenhouden, dus moest er een oplossing worden bedacht. 
De invloedrijke geestelijke Ali Movahedi-Kermani heeft de ruim 100.000 verwachte voetbalsupporters en voetbal-autoriteiten in zijn wekelijkse preek een aantal voorwaarden meegedeeld: "Wanneer er een voetbalwedstrijd op de avond voor Ashura plaatsvindt, laat het dan in de geest van Ashura en Karbala zijn. Iedereen moet met zwart bedekt zijn en moet 'Ya Hussein' zingen. In plaats van in je handen te klappen, zing je 'Ya Hussein'." 

Als de wedstrijd zou zijn afgelast, zou Iran de komende twee wedstrijden uitgesloten zijn van deelname aan de FIFA World Cup.

Alle artikelen geladen. Overzicht →