Irak executeert 36 jihadi's voor massamoord Speicher
Buitenland

Irak executeert 36 jihadi's voor massamoord Speicher.

Vanmorgen werden 36 veroordeelden van de 'Speichermoord' opgehangen in de gevangenis van de Iraakse stad Nasiriyah. Hun veroordeling stamt uit 2014, toen ruim 1.700 (voornamelijk Shia-)rekruten van het Iraakse leger door IS-leden werden gedood op de voormalige Amerikaanse basis Camp Speicher, in de buurt van Tikrit. 

Nasiriyah ligt in de Iraakse provincie Dhiqar, waaruit zo'n 400 van de vermoorde rekruten afkomstig waren. De opgehangen veroordeelden waren waarschijnlijk stuk voor stuk zelf ook Irakees. Sinds de bomaanslagen in Baghdad van afgelopen maand wil premier Haider al-Abadi het tempo van de executies van terreurveroordeelden versnellen, meldt de BCC.

Massagraven ontdekt

De terreurorganisatie heeft foto- en videomateriaal vrijgegeven van de Speichermoord. De Shia-militairen werden op de beelden op de grond geduwd en daarna door hun hoofd geschoten. Hun lichamen werden in geprepareerde loopgraven gegooid. Vorig jaar werden meerdere massagraven door Iraakse troepen ontdekt die in verband worden gebracht met deze gruweldaden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →