Irak kickt IS-families eruit
Buitenland

Irak kickt IS-families eruit.

Sektarische spanningen in Irak nemen toe nu familieleden van leden van Islamitische Staat hun huizen moeten verlaten. Regeringstroepen en milities in op IS veroverde gebieden dwingen ze daartoe. De vrees bestaat dat sommige Irakezen oude rekeningen willen vereffenen. 

In de plaatsen Dhuluiya en Hit zijn zeker 200 'IS-families' hun woningen uitgezet, schrijft persbureau Reuters op gezag van officiële bronnen. De op de Koran gebaseerde terreurstaat verloor inmiddels circa de helft van het territorium dat de baardmansen bezaten in 2014.

Omdat de jihadbende geen enkel misdrijf schuwt, bestaat de vrees dat wraakacties ook wel eens niet zachtzinnig konden uitpakken. Vooral Yazidi's, andere Koerden en sjiieten werden slachtoffer van gruweldaden door de op soennitische leest geschoeide IS. 

Dhuluiya is overigens al bijna 2 jaar geleden veroverd op het kalifaat, maar pas nu is Irak met de ontruimingen gestart. Het Iraakse leger bestaat voor een belangrijk deel uit sjiieten en wordt ondersteund door sjiitische milities. De Verenigde Naties waarschuwen tegen de uitzettingen en andere wraakacties, die onschuldigen kunnen treffen en de verzoening in het islamitische land bemoeilijken. 

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →