Iran heeft nu een 'nationaal internet'
Tech

Iran heeft nu een 'nationaal internet'.

Voor het leiderschap van Iran wordt het eenvoudiger om hun reli-schaapjes te behoeden voor westerse ideeën, nu het islamitische land een 'binnenlands internet' heeft gelanceerd. Theorieën over gelijkheid van man & vrouw en bijvoorbeeld vrijheid zijn nu beter te bannen, net als 'obscene' producties zoals films waarin twee volwassenen instemmen met seks.

Hoewel de gehele wereld ervan uitgaat dat het regime in Teheran de stap heeft gezet om eenvoudiger te censureren en spioneren, beweert ICT-minister Mahmoud Vaezi met een stalen smoelwerk dat het hem slechts te doen is om "verbindingen te leveren van hoge kwaliteit en snelheid, tegen een lage prijs", schrijft de BBC.

Iran blokkeerde tot dusver allerlei websites, waaronder natuurlijk de sociale media omdat er opstanden kunnen worden georganiseerd, maar dat was niet altijd even effectief. Via proxy sites en virtual private networks zijn Facebook en Twitter vaak nog wel bereikbaar. 

Vaezi deed zijn uitlatingen gisteren, tijdens een plechtigheid over het voltooien van de "eerste fase" van het Iraanse www. Officieel doel ervan is het "promoten van islamitische content en digitaal bewustzijn creëren". 

Alle artikelen geladen. Overzicht →