IS claimt aanslag olieveld Irak
Buitenland

IS claimt aanslag olieveld Irak.

In het noorden van Irak zijn twee aanslagen gepleegd, op een gascompressorstation en op de Baj Hassan olie-installatie. Terreurgroepering Islamitische Staat heeft de tweede aanslag opgeëist.

Zeker vier militanten bestormden vanochtend met handgranaten een gascompressorstation nabij Kirkuk. Daarbij doodden ze vier werknemers en plaatsten ze enkele explosieven. Uiteindelijk kregen anti-terrorisme-eenheden weer controle over het gebouw en bevrijdden ze vijftien andere werknemers die zich hadden verstopt.

Het is niet duidelijk of de aanvallers zijn gedood of zijn gevlucht en mogelijk achter een tweede aanslag zitten, die op de olie-installatie 25 kilometer verderop. Daarbij ontstond een grote brand door explosieven. Hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen is nog niet bekend.

Islamitische Staat claimde via zijn persagentschap Amaq de verantwoordelijkheid voor de tweede aanslag, maar zwijgt over de eerdere aanslag, aldus The Straits Times. De terreurgroepering heeft al eerder olievelden in de regio aangevallen met explosieven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →