Is het stikstofbeleid nu eindelijk onderuitgehaald?

Is het stikstofbeleid nu eindelijk onderuitgehaald? 

15 september 2023 - 11:42

In de recentste aflevering van Op Z’n Kop spreken Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman opnieuw met professor dr. Han Lindeboom. Afgelopen dinsdag onthulde de Universiteit van Amsterdam resultaten van een onderzoek dat het huidige stikstofbeleid in een nieuw licht plaatst, maar deze uitkomst komt verdraaid dichtbij Lindebooms eerdere uitspraken die veel controverse veroorzaakten.

Allereerst behandelen Rick en Marianne een zorgwekkende nieuwe wet: DSA (Digital Services Act). Hiermee krijgen grote online platforms de macht om actief desinformatie te verwijderen. Maar wie bepaalt wat als desinformatie wordt beschouwd? We moeten waakzaam zijn om te voorkomen dat dit uitmondt in ongewenste censuur. Pieter Omtzigt bracht dit punt scherp naar voren tijdens de Binnenhoflezing.

Professor Dr. Han Lindeboom heeft met zijn theorie aangetoond dat de kwalijke effecten van de stikstofdepositie haast niet verder kon reiken dan maximaal 500 meter. Hierdoor is het voor het grootste deel onnodig dat boeren als piekuitstoter worden bestempeld, omdat het vaak de natuurgebieden niet bereikt. De uitkomst van het onderzoek van de UvA bewijst hetzelfde. Volgens Han moet dit wel het einde zijn van het beleid. “Kijk gewoon naar die natuur, waardeer die natuur. Ga daarvan uit en laat die natuur veel meer met rust.” De natuur lost alles voornamelijk zelf op. Er zijn alleen een paar randvoorwaarden waar wij als mens wat aan moeten doen en met stikstof hoeven we niet zoveel rekening te houden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml