'IS-Laura liet eega gewond achter'
Binnenland

'IS-Laura liet eega gewond achter'.

De Nederlandse jongedame Laura Hansen die vorige week plotseling op de Koerdische televisie verscheen met het verhaal dat ze uit Islamitische Staat (IS) is gevlucht is, zou haar man gewond hebben achter gelaten omdat haar Palestijns-Nederlandse man lid van IS en 'slecht' was. Dat zeggen Peshmerga-mannen die Laura opvingen tegen een Nederlandse journalist.

Met dit verhaal kwam de Koerdische generaal Bahram Arif Yassin naar Nederlandse journalist Judit Neurink, weet de NOS. De generaal voert commando aan de frontlinie met IS.

Laura en haar man reden richting een checkpoint van de Peshmerga's, die aanvankelijk  dachten dat er een zelfmoordterrorist op hun afkwam. Midden tussen de linie's stapten ze uit en lieten een witte vlag zien. Daarop opende IS het vuur, waarbij haar man gewond raakte. De Koerden smeten vervolgens mortiergranaten richting de IS'ers. Tijdens dit gevecht wist Laura met haar kinders de overkant te bereiken. Haar man keerde terug naar zijn IS-vrienden.

'Laat maar achter'

Op de vraag van de Koerden of haar man niet mee moest antwoordde Laura dat hij een slecht mens is. Zonder haar man had ze echter nooit de oversteek kunnen maken, omdat vrouwen niet zonder echtgenoot mogen reizen. Waarom de man terugkeerde naar IS-gebied is niet duidelijk volgens Neurink. Deserteurs worden geëxecuteerd. Mogelijk begon hij in opdracht van IS de oversteek om in Europa een aanslag te plegen.

Vorig jaar september reisde Laura naar het Midden-Oosten. Volgens haar moeder is ze door haar man gehersenspoeld. Buren van Laura zeiden vorige week al dat het een vreemd verhaal is en dat ze toen ze in Nederland woonde veel mishandeld werd.

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →