Is radar in Herwijnen van landsbelang?

Is radar in Herwijnen van landsbelang? 

15 september 2021 - 13:36

Herwijnen is volgens Defensie de aangewezen locatie om een nieuwe radar te plaatsen om ons land te beschermen tegen luchtaanvallen. Dit zorgt in het Gelderse dorp al ruim 3,5 jaar voor verzet van zowel de lokale politiek als de bewoners. Afgelopen jaar kreeg men bijval vanuit de Tweede Kamer waar twee moties werden aangenomen om de radar niet in Herwijnen te plaatsen, echter wil Defensie deze moties tot op heden niet uitvoeren en eerst verder onderzoek doen. "Onbegrijpelijk, dat kan toch niet", zegt Ruben van der Horst van Stichting Niet nog Een Radar.

Voor de komst van de radar in Herwijnen heeft Defensie het pressiemiddel de rijkscoördinatieregeling ingezet, hiermee wordt de lokale politiek omzeild in naam van het landsbelang. De stichting Niet Nog een Radar wil dat deze regeling van tafel gaat nu ook de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken tegen de komst van de radar. Advocaat Peter de Lange zegt dat dem. Minister Ank Bijleveld het recht heeft de moties naast zich neer te leggen, maar dat dit toch op z’n zacht gezegd niet democratisch is. "De Kamer controleert de minister, daar kan in de politiek wel een stevig woordje over worden gevochten."

In Herwijnen wordt ook met argusogen gekeken naar de situatie in het Wier, waar Defensie in 2020 een dergelijke nieuwe radar had geplaatst. Inwoners van Wier zijn al 40 jaar gewend aan een radar in hun achtertuin. Maar nu blijkt dat het nieuwe model zorgt voor slapeloze nachten bij omwonenden. De radar overschrijdt de geluidsnormen en staat daarom ’s avonds en in het weekend uit. "Dit had anders gemoeten. Of de radar had hier niet moeten staan of ze moeten per direct iets aan het geluid doen", zegt omwonende Hans Blanksma.

Vooralsnog lijkt Bijleveld zich nog niet al te druk te maken over het niet functioneren van de radar in Wier. "Het is misschien een beetje onhandig." Voor Herwijnen blijft voorlopig de rijkscoördinatieregeling voor de radar nog staan, en kan de demissionair minister niet garanderen dat de radar er niet komt: "Eerst gaan we onderzoek doen naar andere locaties, voor Herwijnen verandert voorlopig niks."

De Hofbar terugkijken? Klik hier

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml