Is radio wel geschikt voor muziekliefhebbers?

Is radio wel geschikt voor muziekliefhebbers? 

07 oktober 2021 - 14:33

Gert-Jan de Vries probeert in de podcast Keihard de Beste erachter te komen waarom radio klinkt zoals het klinkt. Hij ontdekt dat een radio-DJ zich niet druk wil maken over of het geluid te hard of te zacht is. Het geluid wordt zo afgestemd dat zijn stem zo goed mogelijk klinkt, maar het nadeel is dat hetzelfde geluid ook gebruikt wordt voor de muziek.

Zendermanagers nemen (in overleg) de beslissingen over welk geluid ze willen laten horen, maar zij hebben weinig tijd en willen vooral opvallen in de content die ze maken: "Wie wil je bereiken, wat wil je doen? Je moet bijvoorbeeld ook mensen informeren. Het is veel breder dan puur naar die muziek luisteren.", aldus Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4. 

Maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Geluid moet 'radio-klinken', maar wat is dat? "Je praat gewoon over een x-dosis aan multibandcompressing. Pure vervorming. Dat wordt binnen de radiowereld als prettig ervaren", aldus broadcast-engineer Oscar Dekker.

Is radio dan wel geschikt voor muziekliefhebbers? "Heel veel moderne en vooral dansmuziek wordt tegenwoordig geprocessed zoals het op de radio moet klinken, vervolgens wordt het daar nog een keer gedaan. Dan blijft er iets over waarvan je denkt 'is dat niet teveel van het goede?'", vindt Radio-DJ Jeroen van Inkel.

Luister hier naar aflevering 6 van de podcast Keihard de Beste!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml