IS ronselt Belgische tieners voor aanslagen in West-Europa
Binnenland

IS ronselt Belgische tieners voor aanslagen in West-Europa.

De terreurorganisatie Islamitische Staat probeert bij onze zuiderburen steeds vaker tieners te fixen om aanslagen in West-Europa te plegen. Dit zegt Justitie in Brussel, dat de afgelopen maanden tientallen dossiers hierover binnenkreeg. 

Volgens parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt gebeurt het werven vaak via sociale media omdat jongeren op die manier makkelijk beïnvloedbaar zijn. IS stoomt de jonge nieuwelingen via internet klaar voor acties in eigen land, in plaats van een strijd in Syrië of Irak. Dit meldt het AD

Voormalig chef antiterreur van de Belgische Staatsveiligheid, André Jacob, zegt dat hij hier een jaar geleden al voor had gewaarschuwd. "De goeie ouwe tijd van Bin Laden met voorspelbare aanslagen is voorbij. We krijgen nu te maken met aanvallen waar praktisch niets tegen is te doen."

Eric Van Der Sypt geeft aan dat het voor het parket lastig is de radicaliserende jongeren te controleren. "En als ze toch betrapt worden, is het moeilijk die minderjarigen te bestraffen". Jacob reageert hierop met dat het een geweldige winst is voor IS. "Zo hoeven ze niemand meer te sturen voor hun vuile werk. Ze hebben geen duidelijk profiel, het kan iedereen zijn."

Alle artikelen geladen. Overzicht →