IS-slopert wil schadevergoeding
Binnenland

IS-slopert wil schadevergoeding.

Jitse Akse gaat schadevergoeding vragen voor de manier waarop hij is behandeld. De oud-militair, die samen met het Koerdische leger streed tegen Islamitische Staat, werd begin dit jaar met veel bombarie aangehouden.

Een arrestatieteam haalde Akse uit een woning in Arnhem, waarbij hij een zak over zijn hoofd kreeg, bericht Omroep Fryslân. Vlak daarna is hij weer vrijgelaten.

"Het Openbaar Ministerie had eerst grondig onderzoek moeten doen en daarna pas actie moeten ondernemen. Nu werd hij eerst gearresteerd met een wapen op zijn hoofd en vastgezet, daarna volgde het onderzoek", verklaarde Akse's advocaat gisteren al tegen de NOS. Het OM maakte toen bekend dat de ex-militair niet vervolgd wordt vanwege te weinig bewijs. Hij zou daarnaast zelf hebben beweerd dat het "niet meer was dan een spannend verhaal", stelt het OM in een verklaring. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

De arrestatie van en het onderzoek naar Akse's mogelijke betrokkenheid bij het conflict in Syrië leidde tot veel verontwaardiging. Onze Rutger toog in januari naar Leeuwarden om Akse's moeder een hart onder de riem te steken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →