'IS-strijder Aziz' in de kraag gevat vanwege terrorisme
Binnenland

'IS-strijder Aziz' in de kraag gevat vanwege terrorisme.

Hee wat opmerkelijk. De Syriër 'Aziz' (niet zijn echte naam) die vorig jaar landelijk in het nieuws kwam nadat hij als IS-strijder was herkend bij het debatcentrum De Balie in Amsterdam, is gisteren door de politie in de kraag gevat omdat hij verdacht wordt van - jawel - terrorisme.

De beste man werd in september vorig jaar herkend door activisten van 'Raqqua is Being Slaughtered Silently'. Nadat dit landelijk in het nieuws kwam zocht hij zelf de media op omdat hier volgens hem niks van waar was: "Ik wil mezelf verdedigen, mijn naam zuiveren", zei 'Aziz' destijds.

De man kwam ons land binnen door onder een valse naam en met een vervalst Syrisch paspoort in 2014 asiel aan te vragen waarna een tijdelijke verblijfsvergunning werd verstrekt. Vorig jaar zei meneer nog dat hij eigenlijk een brave burger is en in Syrië wel gevochten heeft, maar 'IS' de rug toe zou hebben gekeerd toen de organisatie nog niet zo groot was.

Uit onderzoek van de AIVD blijkt echter dat hij wel degelijk banden met terroristen had. Al gaat het dan niet over IS, maar over Jabat al-Nusra (een organisatie die verwant is aan Al Qaida), waarvoor hij 'gevechtshandelingen' zou hebben verricht en mogelijk betrokken zou zijn geweest bij aanslagen in Syrië. Daarbij zouden veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

"Na de aanhouding van de man is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder andere (digitale) gegevensdragers, financiële gegevens en reisdocumenten. De man wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam", zo schrijft de politie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →