'IS-strijder': Ik ben geen IS-strijder
Binnenland

'IS-strijder': Ik ben geen IS-strijder.

Jongens en meisjes, allemaal opgelucht ademhalen! Het is allemaal één groot misverstand. De man die door een groep Syrische activisten in Amsterdam werd aangewezen als IS-strijder, heeft contact met de media gezocht en aangegeven dat hij helemaal geen strijder van het voormalige kalifaat is. 

"Ik wil mezelf verdedigen, mijn naam zuiveren", aldus de 31-jarige 'Aziz' tegenover Nieuwsuur, wat trouwens een fictieve naam is. 'Aziz' vreest voor represailles van het Syrische regime.

De Syriër was in september aandachtig toeschouwer tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar hij werd herkend door activisten van 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' en het op een rennen zette.

Maar wie is deze man? Hij heeft tegen het regime van Syrië gestreden aan de zijde van een andere rebellenbeweging, Ahrar al-Sham, waarna hij met valse papieren vluchtte naar Nederland. Heden ten dage draagt 'Aziz' netjes zijn steentje bij aan de maatschappij, is in loondienst bij een Amsterdams café.

"Ik ben al meer dan drie en een half jaar in Nederland en zat daarvoor een jaar in Istanbul. Dus ik verliet Syrië al toen IS daar groot werd."

Allemaal leuk en aardig dit verhaal, het kan alleen door Nieuwsuur niet bij onafhankelijke bronnen bevestigd worden. Dus zullen we hem maar op zijn donkere ogen geloven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →