IS valt Iraaks stadje aan
Buitenland

IS valt Iraaks stadje aan.

In het westen van Irak zijn jihadisten van het kalifaat een offensief tegen de plaats Rutba gestart. De bende valt het stadje in de provincie Anbar aan vanuit drie richtingen. 

Volgens de BBC willen de islamofascisten met dit nieuwe front de aandacht afleiden van de Iraakse legeraanval op Mosoel, de belangrijkste stad die Islamitische Staat bezet houdt in Irak. 

Rutba kwam in juni 2014 in handen van IS, maar werd vier maanden geleden heroverd door regeringstroepen. De burgemeester van de plaats zond een urgent hulpverzoek aan premier Haider al-Abadi "om de situatie te redden". 

Peshmerga nemen IS in de tang

Het gebied rond Mosoel waar de moordlustige struikrovers het nu nog voor het zeggen hebben, ligt zwaar onder vuur. Koerdische strijders, ook wel Peshmerga genoemd, bestoken de regio ten noordoosten van de tweede stad van Irak, terwijl de nationale strijdkrachten oprukken vanuit het zuiden. De Koerden verklaarden deze ochtend nog aanvallen op de plaats Bashiqa te hebben uitgevoerd. 

Strijd om Kirkoek voorbij

IS-terroristen vielen vrijdag de stad Kirkoek binnen, maar veiligheidsdiensten wisten die gewelddadige infiltratie te stuiten. De schermutseling kostte 35 mensenlevens en leidde tot 120 gewonden. 

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →