'Terreurbelg moet aanslag plegen'
Buitenland

'Terreurbelg moet aanslag plegen'.

In een uitgelekt geluidsfragment blijkt dat de haatbaarden van Islamitische Staat van plan zijn meer aanslagen bij onze zuiderburen te plegen. In de tape vraagt een kopstuk van de terreurbeweging aan een medeplichtige om video's te sturen "die de broeders vóór hun aanslag moeten maken". 

Daarop zegt de haatbaardenleider al zo'n video te hebben ontvangen van een Belgische Syriëstrijder, schrijft Het Laatste Nieuws. "Vertel de broeders dat ze jou een videoboodschap moeten bezorgen waarin ze trouw zweren aan IS en hun aanhangers oproepen om ook tot actie over te gaan. Dat moeten ze vóór hun aanslag doen. Als jij die video's dan naar mij doorstuurt, dan zorg ik ervoor dat ze onmiddellijk worden vertaald en direct na de aanslag de wereld rondgaan", zou de hooggeplaatste IS-strijder begin deze maand tegen een handlanger hebben gezegd via Telegram. 

Al-Belgiki

De man die te horen is zou de Franse Rachid Kassim zijn. Deze terrorist bevindt zich in Irak en bereidt aldaar 'lone wolves' voor op hun moment to shine. Hij zegt op de tape dat hij zeven terroristen heeft klaarzitten "die slechts wachten op een teken" van hem.  In het geluidsfragment benoemt Kassim een Belg, die zijn videoboodschap reeds gemaakt zou hebben. Deze terreurbelg wordt "Abu Isleym Al-Belgiki" genoemd. Volgens de Belgische krant is dit een schuilnaam van Brusselaar Azzedine El Khadaabia, die in het najaar van 2014 naar Syrië vertrok. Eerder liet hij weten een aanslag in België te willen plegen.

Gevaarlijk

Om de Belgische hermandad niet te hinderen, hield HLN het geluidsfragment een tijdlang voor zich. Volgens de speurders is El Khadaabia "een gevaarlijke kerel", maar "het probleem is dat we niet weten of hij nog in Syrië zit en daar zijn aanslag moet plegen, of misschien heimelijk teruggekeerd is". 

Christenhater

In het onderzoek naar het geluidsfragment zijn al twee vermeend terreurboys aan de tand gevoeld door de dienders. Een van hen is de 17-jarige zoon van haatimam El Amine Amaouch, die recentelijk nog opriep alle christenen om zeep te helpen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →