IS wordt wanhopig, wil meer aanslagen
Buitenland

IS wordt wanhopig, wil meer aanslagen.

We zijn nog lang niet van de terreur van Islamitische Staat af. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waarschuwt in hun nieuwste jaarverslag dat IS de druk op voert om aanslagen te plegen in Nederland en elders in Europa.

Het kalifaat ligt inmiddels alweer een tijdje op zijn gat en daarom slaat de wanhoop toe bij de terreurgroepering. Daarbij wil IS aan concurrerende groepen als al-Qaeda laten zien dat het nog steeds 'bestaansrecht' heeft. Zucht...

Daarnaast is volgens de AIVD het salafisme springlevend in ons land en zetten zij hun onderlinge verschillen opzij om zo 'alleenheerschappij' in bijvoorbeeld het islamitisch onderwijs te krijgen. Daarbij wordt tegenspraak niet geduld. "Op dwingende en vaak intimiderende toon wordt een beroep gedaan op de loyaliteit van moslims aan de islam in het algemeen."

Tientallen kindertjes keren met mama terug naar Nederland

Maar, maar, salafisme was toch niet zo erg? Niet volgens de AIVD, Nederland moet zich bewust worden van de activiteiten van salafistenleiders: ze proberen "met een beroep op vrijheid van religie en meningsuiting, diezelfde vrijheden van anderen in te perken".

Dit was echter nog niet alles. De AIVD heeft onderzocht dat zeker 175 kinderen met een Nederlandse link in Syrië en Irak verblijven op de restanten van het kalifaat, waarvan de meesten jonger dan vier jaar zijn. Dat wordt nog wat als ze massaal met hun moeder terugkeren naar ons land.

Alle artikelen geladen. Overzicht →