Israël heropent grens met Gazastrook
Buitenland

Israël heropent grens met Gazastrook.

De vorige week door Israël gesloten grensovergang bij de stad Erez is sinds vandaag weer open. Volgens Israël is de veiligheidssituatie in de afgelopen week flink verbeterd.

De grensovergang werd vorige week gesloten nadat Palestijnen de confrontatie met IDF-soldaten wilden aangaan. Volgens Israël gebeurde dat met stenen en molotovcocktails.

Palestijnen die woonachtig zijn in Gaza kunnen nu gebruikmaken van drie grensovergangen, waarvan er twee naar Israël leiden en één naar Egypte. 

Zoals u allen bekend is het al tijdenlang chaos tussen de twee landen. Bij verschillende demonstraties, aangeduid als de 'Mars van de Terugkeer', zijn sinds eind maart zo'n 170 Palestijnen gedood. Duizenden anderen raakten gewond. De betogers willen met deze demonstraties voor elkaar krijgen dat zij mogen terugkeren naar gebieden waar vroeger Palestijnen woonden, die nu grondgebied van Israël zijn.

Eergisteren werd al bekend dat de Verenigde Staten het mes zet in financiële hulp aan Palestina. De hulp wordt gekort met zo'n 200 miljoen euro en wordt geïnvesteerd in projecten elders.

Alle artikelen geladen. Overzicht →