Israël: Obama verdwijnt, z'n invloed niet
Buitenland

Israël: Obama verdwijnt, z'n invloed niet.

De Israëlische onderminister van Diplomatie stelt dat de isolationistische politiek van de Amerikaanse president Barack Obama na het verstrijken van zijn ambtstermijn zal voortleven.

Michael Oren: "Obama gaat misschien naar huis, maar het Obamaïsme zal een blijvend onderdeel worden van het Amerikaanse beleid". Voor de duidelijkheid: dit bedoelt Oren allerminst als een compliment. Oren laakt een VS die in zijn ogen passief is op het internationale toneel, aldus JPost

"Dit is een Amerika dat niet bereid is in te grijpen in Syrië, dit is een Amerika dat niet meer de politieagent van de wereld wil zijn en zich liever bezighoudt met binnenlandse problemen. '...' Ze lijdt aan verdeeldheid en wordt lamgelegd door politieke polarisatie."

Nou, zijn we mooi klaar mee...

Israël is in grote mate afhankelijk van Amerikaanse militaire, financiële en diplomatieke steun. Obama's vermeende slapheid is volgens Oren een les aan Israël dat zij op eigen benen moet leren staan. De diplomaat denkt dat de VS zijn land wel zal blijven steunen maar het "niet zal redden uit iedere verwikkeling". 

Oren is voormalig Israëlisch ambassadeur in de VS, het land waar hij is geboren. Dit is niet de eerste keer dat hij hard van leer trekt tegen Barry from Hawaii. De diplomaat uitte zich tamelijk ondiplomatiek in een kritische column genaamd 'Hoe Obama zijn hart opende aan de moslimwereld'.

Alle artikelen geladen. Overzicht →