Upd: Giro-organisator past startplaats aan
Buitenland

Upd: Giro-organisator past startplaats aan.

In Israël zijn ze keihard op hun teentjes getrapt vanwege de presentatievideo van de Giro d'Italia. Bij de presentatie van het routeschema werd gesproken over West-Jeruzalem als startplaats. En West-Jeruzalem bestaat niet!

Dus, knoop dat even goed in uw oren: "Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, heeft geen oost en west. Jeruzalem is één", aldus de ministers van Sport en Toerisme in een gezamenlijke verklaring.

Het hoofd van het plaatselijke organisatiecomité geeft zelfs aan "geschokt en gekwetst" te zijn door deze woorden. Een oost/west indeling van de stad ligt nogal gevoelig dus. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 werd 'Oost'-Jeruzalem veroverd op de Palestijnen en later door Israël geannexeerd. Oeps, dat mogen we ook niet zeggen natuurlijk.

De Giro dient van het land de toevoeging 'west' zo snel mogelijk te verwijderen, anders doet Jeruzalem mooi niet mee als startplaats.

Update 14.46 uur: De Giro heeft bij name van organisator RCS Sport pijlsnel gereageerd op het verzoek de toevoeging te schrappen. Men spreekt nu van de start van de Giro in Jeruzalem.

Alle artikelen geladen. Overzicht →