Israëlische atleten in Rio zijn BOOS
Buitenland

Israëlische atleten in Rio zijn BOOS.

Israëlische atleten in Rio zijn woedend om een incident dat zich voor de Spelen afspeelde. Zo werd ze toegang tot een bus ontzegd omdat de Libanese atleten niet in een bus wilden zitten met hun Midden-Oosterse buren. De Israëlische minister van Sport spreek zelfs van 'de ergste vorm van racisme'.  

De Israëlische delegatie wilde in de bus stappen die hen naar het Maracana-stadion zou voeren voor de openingsceremonie. De delegatiehoofd van de Libanese atleten hield hen vervolgens tegen. Voor de joden is vervolgens een andere bus geregeld, schrijft The Guardian.

Libanon's delegatiehoofd heeft inmiddels gereageerd op het incident en zegt dat de Israëliërs zich druk maken om niks. "Dit gaat over een fait divers, we zijn hier enkel om sport te beoefenen. Het enige wat ik kan zeggen, is dat de Israëliërs zelf problemen zochten door niet met hun eigen bus te willen vertrekken."

'Antisemitisme'

De minister van Sport is woedend en noemt het busincident "een zuiverste vorm van antisemitisme". "Het Internationaal Olympisch Comité moet dit incident streng veroordelen en ervoor zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt. Wij eisen een officiële reactie van het IOC", aldus de minister. 

Libanon en Israël zijn vijandstaten. Er bestaan geen diplomatieke relaties tussen de twee buurlanden. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →