Israëlische ophef om holocaust-cartoon
Buitenland

Israëlische ophef om holocaust-cartoon.

Een spotprent van tekenaar Luc Deeschemaeker - die duidelijk verwijst naar de holocaust - heeft de Israëliërs in woede doen ontsteken. De spotprent kreeg aandacht toen 'ie won bij een Iraanse tekenwedstrijd met als thema 'Holocaust'. 

Op de tekening staat de 700 kilometer lange muur die Israël gebouwd heeft om zijn bevolking bescherming te bieden tegen de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever. Boven de muur staat de tekst: 'Arbeit macht frei', een verwijzing naar de vernietigingskampen van de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog waar miljoenen joden omkwamen.

De spotprent gaat de Israëlische bevolking veel te ver. Überhaupt gaat de tekenwedstrijd georganiseerd door Iran hen veel te ver. Ook in de Verenigde Staten, bij de Verenigde Naties en binnen Iran zelf komen afkeurende geluiden over de dubieuze holocaust-wedstrijd. Deeschemaeker laat over zijn spotprent zelf weten dat er "nog altijd zoiets bestaat als de vrijheid van meningsuiting", meldt De Morgen.

Westerse hypocrisie

Het is de tweede keer dat Iran een dergelijke tekenwedstrijd over de holocaust organiseert. De eerste keer was in 2006, vlak na de Deense publicatie van cartoons over de profeet Mohammed. De wedstrijden zijn dan ook in het leven geroepen om de westerse hypocrisie over vrijheid van meningsuiting aan te kaarten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →