Israëlische weigerfirma moet Feyenoord betalen
Sport

Israëlische weigerfirma moet Feyenoord betalen.

Hee, Feyenoord is weer een half miljoentje rijker. In een langslepend sponsorconflict met de firma EZ Trader trokken de Rotterdammers vandaag in de rechtbank aan het langste eind.

Maar, watskeburt? In 2014 sloot het bedrijf, vertegenwoordigd door de Israëlische directeur Shimon Citron met een kantoor in Tel Aviv, een driejarige sponsordeal van maar liefst 1,2 miljoen euro met volksclub nummer één in Nederland.

Amper een maand na het ingaan van de overeenkomst bezocht Citron de zwaarbeladen Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Wat hij daar meemaakte deed zijn nekharen overeind staan. Spreekkoren over 'alle joden aan het gas' en massale sis-geluiden waren aanleiding om af te zien van verdere samenwerking.

In een emotionele brief schreef Citron dat hij als zoon van een familie die de Holocaust had overleefd, er niet mee kon leven om geld te pompen in een club met een achterban die zich zo misdraagt.

Allemaal leuk en aardig volgens Feyenoord, die handtekening onder het contract was pas net opgedroogd. Het Nederlands Arbitrage Instituut oordeelde in een door Feyenoord aangespannen rechtszaak dat het contract best ontbonden mocht worden, als de helft van de 1,2 miljoen voldaan zou worden.

Ook dat weigerde Citron, zoals de ontstelde sponsor eigenlijk elke betaling weigerde. In een laatste poging onder het contract uit te komen, stapte hij naar het Gerechtshof in Den Haag. Die is weliswaar van mening dat personeelsleden van EZ Trader beschadigd worden door de spreekkoren, maar dat dat geen reden is om een sponsordeal te cancellen. Aftikken dus, Shimon.

Alle artikelen geladen. Overzicht →