Upd: Spanje ontfermt zich over migrantenboot
Buitenland

Upd: Spanje ontfermt zich over migrantenboot.

Aquarius, een schip van hulporganisatie SOS Meditterranee met 629 migranten aan boord, dobbert rond op de Middellandse Zee en is wanhopig op zoek naar een plek om aan te meren. Zowel Italië als het eiland Malta weigeren het schip in hun havens toe te laten.

Komt allemaal door die nieuwe Italiaanse regering. "Vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensensmokkel en NEE tegen illegale immigratie", twitterde de minister van Binnenlandse Zaken, Legaleider Matteo Salvini gisteren.

Afgelopen weekend werden 400 mensen uit zee zijn gehaald door de Italiaanse marine, kustwacht en door vrachtschepen. De hulporganisatie had zelf nog eens 229 mensen uit het water gered of van boten gehaald die door smokkelaars worden gebruikt en die niet zeewaardig zouden zijn. Nu zitten zij dus met de vluchtelingen opgescheept.

De regering van Malta zegt op zijn beurt doodleuk dat de migranten in Italiaanse wateren zijn opgepikt en het dus een Italiaans probleem is. Zit wat in.

Overigens zijn niet alle burgemeesters in Italië van plan hun poot tot het bittere eind stijf te houden: de burgervader van Palermo heeft al gezegd dat als niemand de migranten oppikt hij dat dan wel wil doen, meldt de NOS.

Update 15.54 uur:

Eind goed, al goed mensen. Het reddingsschip Aquarius hoeft niet meer rond te dobberen op de Middellandse Zee. Het mag aanleggen in de Spaanse stad Valencia, dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez zojuist bekend gemaakt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →