Italië roept noodtoestand uit na aardbeving
Buitenland

Italië roept noodtoestand uit na aardbeving.

De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van woensdag in Midden-Italië.

Premier Matteo Renzi zei 50 miljoen euro toe voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen. Ook hief hij belastingen op voor de bewoners en kwam hij met een initiatief om Italiaanse huizen meer aardbevingsbestendig te maken.

In de Italiaanse pers klonk na de beving kritiek over de kwaliteit van nieuwbouw in gebieden met een hoog risico op aardbevingen. Volgens Renzi is het echter "absurd" om te denken dat Italië volledig aardbevingsbestendige huizen kan bouwen. Historische Italiaanse dorpen en steden hoeven zich niet te houden aan speciale bouwvoorschriften die instortingsgevaar bij aardbevingen tegen moeten gaan. Deze voorschriften worden ook lang niet altijd toegepast bij nieuwbouw.

Naschokken

Tot nu toe zijn zeker 250 doden geborgen; ruim 350 mensen raakten gewond tijdens de bevingen. Zo’n 5.000 reddingswerkers zijn nog volop bezig het puin te doorzoeken naar slachtoffers en mogelijke overlevenden. Het werk van de teams wordt bemoeilijkt door de honderden naschokken die het gebied nog steeds treffen. Toch zijn tot nu toe 215 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, meldde het Italiaanse persbureau ANSA gisteren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →