Italië wil strenge regels voor 'migrantenhulp-schepen'
Buitenland

Italië wil strenge regels voor 'migrantenhulp-schepen'.

Te water geraakte migranten worden regelmatig uit het water gepikt door reddingsboten van hulporganisaties en vervolgens veilig en wel in Italië afgeleverd. Zo bracht een schip van Artsen zonder Grenzen gisteren 419 migranten aan wal in Sicilië. Heel humaan natuurlijk allemaal, maar ondertussen blijven de migranten maar binnenstromen.  

De Italiaanse regering, de wanhoop nabij inmiddels, wil deze schepen nu aan een gedragscode met strenge regels binden, anders dreigt het de haven te sluiten voor Artsen zonder Grenzen en Co. 

Volgens de gedragscode zouden de hulporganisaties geen lichtsignalen mogen afgeven om hun positie bekend te maken en moeten ze buiten de Libische territoriale wateren blijven (lol, alsof Italië dat kan eisen, die hebben daar niets over te zeggen).

Ondertussen is iedereen boos op elkaar: de hulporganisaties op de Italiaanse regering vanwege de regelgeving, de Italiaanse burgers - ook op de regering - vanwege de massale aanwezigheid van Afrikaanse gelukszoekers. EN de regering zelf, die voelt zich in de steek gelaten door de EU, want kan de rest van Europa verdorie ook eens vluchtelingen opnemen?

Alle artikelen geladen. Overzicht →