Ja natuurlijk helpen we, maar daklozen in NL dan?

Ja natuurlijk helpen we, maar daklozen in NL dan? 

30 maart 2022 - 13:01

De eerste keer dat ik hem zag, belde ik de politie. Die kwam binnen tien minuten en belde terug: ze bleken de meneer te kennen en hij zou vertrekken. "Vertrekken?", vroeg ik verbaasd, "De man is een zwerver, hij woont op straat en is dakloos. Moeten jullie de man niet helpen in plaats van wegsturen?" De politie beweerde dat dat zijn eigen keuze was. Klaar. NEXT.

Sindsdien zie ik de man vrijwel dagelijks. Gehuld in het zwart, met een lange zwarte baard en woeste haren, altijd aan het sjouwen met minimaal vier of vijf zwarte tassen. Van bankje naar bankje, portiek naar portiek. Je maakt mij niet wijs dat op straat leven een keuze is. Hoe kan het dat we in ons ‘gave land’ onze landgenoten letterlijk in de kou laten staan – terwijl er wordt gewerkt aan wetgeving om opvang van asielzoekers en Oekraïners af te dwingen? Waarom is het vanzelfsprekender om mensen die we niet kennen, met wie we niets te maken hebben, de helpende hand te reiken en onze eigen mensen te negeren? Ik kan ‘m nog harder maken: hoezo kunnen vreemde kinderen en hun ouders wél geholpen worden, maar wonen 1115 kinderen dankzij staatsontvoeringen níet bij hun eigen ouders?

We moeten keuzes maken, we kunnen niet iedereen helpen – heet het. We kunnen niet doorlopend blijven helpen. Op alle mogelijke manieren heb ik gedoneerd aan en voor Oekraïne, mede onder groepsdruk. Tuurlijk, ik geef, hoeveel heb je nodig, wat heb je nodig? Die mensen hebben het zwaarder dan ik maar ja, in Afrika hebben ze het ook zwaarder dan ik. In Afghanistan ook. Maar moeten we het leed van de hele wereld op onze schouders nemen? In het vliegtuig zet je ook eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je je kind helpt. Ik heb het goed en ik geef graag. Maar eerlijk: nog het allerliefst aan m’n medelanders.

Dat we dat laatste met z’n allen al doen door middel van onze bizar hoge belastingdruk, is een gegeven. Dat dat belastinggeld vervolgens wordt uitgegeven aan onder andere ondeugdelijke mondkapjes en drie handige Harry’s multimiljonair worden, ook. Dezelfde nitwits die dat soort transacties mogelijk maken, willen nu afdwingen dat we asielzoekers en Oekraïners opnemen. Alsof er geen Nederlanders zijn die al jaren en jaren op zoek zijn naar woonruimte. Alsof bij ons de zwervers van de straat zijn en het de beurt is om Mieles uit te delen aan vreemdelingen. Leed kent geen hiërarchie, pijn en verdriet zijn geen maatstaven voor competitie. Dat Oekraïners ooit teruggaan omdat ze dat nou eenmaal zouden willen, is net zo’n grote leugen als dat uitgeprocedeerde asielzoekers ooit uitgezet zullen worden. Of dat gastarbeiders tijdelijk hierheen kwamen. Er is geen verschil tussen de gebombardeerde steden in Syrië en Oekraïne, de wederopbouw zal decennia duren. Iedereen die het tegendeel beweert, liegt maar die ‘iedereen’ zit dan ook in de politiek en heeft als functieomschrijving ‘liegen’. De gevluchte mensen zijn here to stay – net als de uitgeprocedeerde asielzoekers. Wie dat ontkent, ontkent de geschiedenis en ervaring.

De vraag is hoe we onszelf helpen door hen te helpen. OF we überhaupt onszelf helpen door vreemdelingen te helpen. Helpen is een menselijke vanzelfsprekendheid, natuurlijk helpen we. Maar helpen we niet áltijd de verkeerde? De exotische, sexy hulpbehoevende, degene die ons het grootste gevoel van voldoening geeft? De achterbuurtkinderen zijn niet sexy, de kinderen van WarChild wél? Ja we helpen. En ondertussen woont mijn zwerver blijkbaar al meer dan 15 jaar op straat. En durf ik hem nog steeds niet aan te spreken; beter helpen we vreemden, anders komt het leed wel erg dichtbij.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.