Ja! Racisme-hoofdstuk 3019371 op uw beeldscherm
Binnenland

Ja! Racisme-hoofdstuk 3019371 op uw beeldscherm.

Er gaat geen seconde, minuut, uur, dag, week, maand en jaar voorbij zonder dat er in Nederland ergens gedacht wordt aan racisme en/of discriminatie. Overal schieten slachtoffers als paddenstoelen uit de grond. 

Op 29 maart (Roomblanke donderdag) aanstaande wordt in de Amsterdamse Bijlmer het toneelstuk The Passion georganiseerd. Sinds 2011 wordt het Bijbelse evenement gehouden, elk jaar in een andere stad. So far, so good.

Maar, lieve vrienden: de casting van Jezus en Judas is dit jaar reden voor moraalpliesies, deugagenten en politiek correcte Facebook/Twittersoldaten om een ophefje des doods de wereld in te slingeren. Want, Jezus is wit en Judas is zwart en dat is niet eerlijk *neuriëen tijdens het schrijven het welbekende deuntje van Calimero*.

Vorig jaar waren de rollen omgedraaid

Dat tijdens de afgelopen editie Jezus zwart was en Judas wit, maakt niets uit. Toen was er niemand rijp voor het gesticht. Hoe durft men in de Bijlmer aan te komen kakken met een zwarte Judas? De Bijlmer, bakermat van werkloze anti-Zwarte Pieten zeurpietjes en dé plaats waar het slavernijverleden tot in treurnis toe herdacht wordt. Hoe. Is. Dat. Nu. Mogelijk? Hallo? Iemand?

Gelukkig is daar ene Erik Sengers. Erik = theoloog en heeft een eigen mening. Erik = daarnaast een witte man, daar kan hij niets aan doen. Erik heeft daar last van en is doordrenkt van white guilt. Daarom heeft Erik een artikel geschreven aan alle slachtoffers die gebukt gaan onder zwarte Judas. Dat artikel wordt massaal gedeeld. Nu is Erik blij.

"Wat een stereotype rolbevestiging!", aldus Sengers. "Al eeuwenlang wordt Judas met een donkere huidskleur voorgesteld (ook in de musical Jesus Christ Superstar), en Jezus (een Semiet uit het Midden-Oosten) met een witte huidskleur. Daarmee zit het idee dat 'wit' beter is dan 'zwart' diep in ons culturele geheugen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →