Jagen helemaal niet zielig: 'Ze merken er niks van'

Jagen helemaal niet zielig: 'Ze merken er niks van' 

05 juni 2023 - 12:12

Jagen: de één vindt het zielig, dat ander vindt het noodzakelijk. De jagers in Nederland worden vaak gezien als dierenbeulen en hebben daarom te maken met doodsbedreigingen. Maar zijn het wel dierenbeulen of zijn ze juist heel belangrijk en onmisbaar voor de natuur?

Heidi en Wilco zijn jagers en zien het als een echt ambacht. Heidi heeft het ambacht overgenomen van haar vader. En haar vader weer van zijn vader. Samen met Wilco gaat Heidi op jacht en schieten ze onder andere op ganzen. Heidi vindt het afschieten niet zielig omdat ze in het hoofd of het hart worden geschoten: “Ze merken er niks van, de rest vliegt gewoon door en hij lijdt niet”.

Wilco vergelijkt het jagen met vissen. Alle dieren die worden geschoten halen ze zelf op, slachten ze en eten ze op. Het beheren van de natuur is heel belangrijk. Er zijn op dit moment te veel ganzen en dat vormt een probleem. “Als je niet beheert dan zou je al die soorten die je nu ziet, helemaal niet meer zien”. De jagers zorgen voor de veiligheid van andere diersoorten.

Waar gejaagd wordt, krijg je kritiek. En deze kritiek gaat zo ver dat de jagers bedreigd worden, soms zelfs met de dood. Heidi begrijpt dat er mensen zijn die het niet leuk vinden maar vindt het moeilijk om met deze bedreigingen te leven: “Ik vind het een beetje raar dat mensen denken dat ze dat kunnen zeggen”.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml