Jan Bonte: 'We hebben in de zorg kunstmatige schaarste gecreëerd'

Jan Bonte: 'We hebben in de zorg kunstmatige schaarste gecreëerd' 

06 mei 2021 - 13:07

Deze week in de PowNed-podcast OP Z'N KOP met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen: Jan Bonte, a.k.a. Jan B. Hommel, neuroloog en naar eigen zeggen de man met "kritische beschouwingen over de Gezondheidszorg".

Wat is volgens Bonte de huidige stand van de gezondheidszorg en wat gaat er allemaal mis? Volgens hem begonnen de problemen toen de politiek de zorg 'budgetteerde'. Dat wil zeggen, ieder ziekenhuis krijgt een bepaald budget wat wordt verdeeld onder de medisch specialisten en dat budget moet worden opgemaakt. Wanneer dit niet gebeurd krijgt het ziekenhuis het jaar erop minder geld.

"Er gaat geen patient de deur uit zonder dat ze een scan of onderzoek hebben gehad. Dit doen artsen ook om zichzelf in te dekken, wat als ze voor het tuchtcollege komen te staan omdat ze iets gemist hebben is er niemand die hen dekt."

"Dat zie ik ook aan mijn collega's. De oudere artsen overwegen nog wel eens of een scan zin of niet, terwijl de jongere artsen niet zo moeilijk doen om een scan meer of minder. Ik heb regelmatig gezien dat mensen op de Eerste Hulp werden opgenomen die daar niks te zoeken hadden. Er is zelfs geprobeerd te sturen in aantal sterftegevallen. Uitgesplitst in grote en kleine ziekenhuizen. Ik heb meegemaakt dat mensen zeven dagen met antibiotica in leven werden gehouden zodat ze een weekje later zouden sterven."

'We hebben kunstmatige schaarste gecreƫerd'

Marianne Zwagerman vraagt zich af hoe het komt dat er lange wachtrijen in de zorg zijn en er tegelijkertijd pas opgeleide artsen werkloos thuiszitten. Volgens Bonte is dat nu vooral door Corona, omdat mensen die normaal op de O.K. staan nu moeten bijspringen op de ic.

Maar er zijn ook structurele problemen: er zou meer geld in de zorg moeten worden gestoken om thuiszittende artsen aan te nemen en tegerlijkertijd zittende artsen te dwingen om op te schuiven en salaris in te leveren. Maar ook uitbreiden qua capaciteit: "We hebben nu een kunstmatige schaarste gecreeƫrd die uiteindelijk voor meer sterftegevallen zorgt dan er ooit door corona gevallen zijn."

Luister nu naar de nieuwe aflevering van OP Z'N KOP!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.