Jan Slagter: Kijk- en luistergeld herinvoeren
Binnenland

Jan Slagter: Kijk- en luistergeld herinvoeren.

Het betalen van kijk- en luistergeld, een belasting op het bezit van radio- en televisietoestellen, werd in het jaar 2000 afgeschaft. Omroep MAX-chef Jan Slager pleit voor herinvoering.

Slagter: "Door het kijk- en luistergeld weer in te voeren, gaan mensen zich meer verbonden voelen met de programma’s die we van dat geld maken."

NPO2-docu mooier dan Netflix

Dat hij daarmee het risico loopt dat Nederlanders de NPO massaal de rug toekeren, neemt hij voor lief. "Natuurlijk zijn er mensen die dan bijvoorbeeld alleen een abonnement op Netflix nemen, maar daar heb ik zelf ook een abonnement op. Nou, ik kan je vertellen: ik ben door alle goede series heen. Dan is het toch wel heel fijn als er op NPO2 een prachtige documentaire is te zien."

De cijfers

Ter vergelijking: in 1999 betaalden zo'n zes miljoen huishoudens gemiddeld zo'n 190 gulden aan kijk- en luistergeld. In totaal bedroeg het NPO-budget in dat jaar zo'n 1,4 miljard gulden. De cijfers van dit jaar wijzen uit dat het budget van de publieke omroep vastgesteld is op 850 miljoen euro. Wanneer we dat omrekenen naar guldens, komt dat uit op 1.870 miljoen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →