Japans bedrijf geeft niet-rokers meer vrij
Buitenland

Japans bedrijf geeft niet-rokers meer vrij.

Een Japans bedrijf belooft niet-rokende werknemers zes extra vrije dagen per jaar.  Ze willen de niet-rokers hiermee compenseren voor de rookpauzes van hun collega’s.

Er werd veel geklaagd over rokende collega’s bij het Japanse bedrijf Piala Inc. De niet-rokers moeten harder werken omdat ze het werk van de rokende collega’s steeds moeten overnemen. Het bedrijf hoopt hiermee werknemers te stimuleren te stoppen met roken.

Het is niet alleen beter voor de gezondheid van de werknemer, ook voor de portemonnee van de werkgever is het beter. Rokende werknemers zijn gemiddeld een stuk vaker ziek. Mensen die per dag circa vier sigaretten roken, buiten de reguliere pauzes om, werken in totaal zo’n drie weken minder op jaarbasis. Een flinke afname van de productiviteit.

Toch zitten er ook veel haken en ogen aan de aanpak van het Japanse bedrijf. Tegen RTL nieuws zegt Floris van Emmerik hierover: "Verslaving laat zich niet dwingen, je krijgt dan dat mensen stiekem gaan roken. Moet je hen dan de sigaret afnemen als ze toch roken, of constant controleren? Bovendien ga je verslaving verwarren met functioneren, dat komt de werksfeer niet ten goede."

Alle artikelen geladen. Overzicht →