Japanse keizer wil aftreden
Buitenland

Japanse keizer wil aftreden.

Zojuist heeft de 82-jarige Japanse keizer Akihito in zeer omfloerst taalgebruik gehint op een mogelijk aftreden. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Volgens de Japanse grondwet is zelfs praten hierover al verboden. 

"Ik vrees dat het steeds moeilijker wordt mijn plichten te vervullen als keizer", zei Akihito in een vooraf opgenomen videoboodschap. Hij sprak over zijn hoge leeftijd, zijn uitputtende dagelijkse schema en de toenemende fysieke beperkingen waar hij mee te maken krijgt. Zo is de keizer in het verleden behandeld aan kanker en hartziekten, meldt de New York Times.

Volgens de grondwet is de keizer "het symbool van de Staat en de eenheid van het volk", zo weet NRC. De Japanners interpreteren dit als dat de keizer zich absoluut niet mag bemoeien met politieke activiteiten. Om af te treden is een grondwetswijziging nodig, want in de grondwet staat ook dat een keizer dient tot zijn dood. 

'Aftreden moet kunnen'

Van de Japanners vindt 77 tot 90 procent dat de keizer moet kunnen aftreden. Maar het kabinet van premier Abe en zijn conservatieve achterban zijn niet blij met de geruchten. Abe heeft niet gereageerd op eerdere berichten over de aftredingswens van de keizer, en zijn kabinetssecretaris zei dat hij niet van plan was de keizer te polsen over zijn plannen. 

De mogelijke opvolger van Akihito is zijn 56-jarige zoon Nahurito. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →