Pakistan en India: 'Verbied verderfelijke mangapoes Doraemon'
Tech

Pakistan en India: 'Verbied verderfelijke mangapoes Doraemon'.

Politici en activisten in India en Pakistan zijn hard aan het lobbyen om de Japanse robotkat Doraemon van tv te weren. Volgens vijanden van de mangakat bederft het fantasiedier de ziel van kijkertjes.

Onder invloed van Doraemon veranderen kinderen in kleine duiveltjes en misdragen ze zich thuis en op school, vindt de Indiase activist Ashish Chaturvedi. Ook een grootschalige Indiase examenfraudezaak in 2013 zou door Doraemon veroorzaakt zijn.

"De taal die in deze tekenfilms gebruikt wordt, vernietigt onze sociale normen", klinkt het pleidooi van de politieke partij Pakistan-Tehreek-e-Insaaf. "Onze kinderen leren onbewust woordjes in het Hindi (Indiase taal, red.) wat de puurheid van onze taal en onze religieuze overtuigingen aantast".

Doraemon: Japanse culturele ambassadeur

De mangaserie Doraemon ontstond al bijna vijftig jaar geleden en is in Japan een symbool voor de technologische vooruitgang. Tegenstanders van de robotpoes vinden echter dat al die gadgets ervoor zorgen dat kinderen hun eigen problemen niet meer kunnen oplossen. Doraemon is in meer dan dertig talen vertaald en in 2002 door Time Magazine uitgeroepen tot een van de Aziatische helden. In 2008 verwierf Doraemon de titel van Japanse culturele ambassadeur. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →