Jelle Brandt Corstius grotendeels vrijgesproken van smaad

Jelle Brandt Corstius grotendeels vrijgesproken van smaad 

18 januari 2023 - 13:46

De allereerste polderMeToo-zaak die het Hilversumse Mediapark op zijn grondvesten deed schudden is nu dan toch echt tot een definitief einde gekomen (hopen we tenminste). De rechtbank in Amsterdam heeft Jelle Brandt Corstius zojuist grotendeels vrijgesproken van smaadschrift. 

De rechter vindt niet dat de journalist zich in dagblad Trouw schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Even back to 2017: Jelle Brandt Corstius deed in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Naar eigen zeggen om als bijdrage aan het maatschappelijke debat aan te geven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie.

Jelle noemde daarbij overigens geen namen, maar Gijs van Dam zei later uit zichzelf dat hij de bewuste 'man zonder naam' was. En ontkende de boel overigens: "Ik heb Jelle Brandt Corstius niet verkracht. Ik heb toen wel seks gehad maar dat was met wederzijdse instemming." Eerder seponeerde het OM al de aangifte voor verkrachting, evenals die voor smaad. De tweede aangifte werd uiteindelijk toch doorgezet. Het OM eiste een werkstraf van zestig uur.

Maar de rechter vindt dus dat er geen sprake is van smaad. Twee andere uitspraken van Brandt Corstius vindt de rechtbank overigens wel smadelijk, waaronder een persbericht in juli 2018 en een interview in de Volkskrant in januari 2020. Maar die uitlatingen schaart de rechtbank onder de vrijheid van meningsuiting in de context van het publieke debat. Dus geef straf voor Jelle.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml