Jemenieten: 'Wraak op Saudi-Arabië'
Buitenland

Jemenieten: 'Wraak op Saudi-Arabië'.

Het bombardement op een begrafenisplechtigheid in Jemen dit weekend verhit de gemoederen op het Arabische schiereiland. Zo riep ex-president Ali Abdullah Saleh vandaag op tot "wraak" op de door Saudi-Arabië geleide soennitische coalitie, die al geruime tijd met luchtaanvallen de Jemenitische Houthi's uitroeit, en wil hij "mobilisatie langs de grens" met het olierijke buurland.

Het sjiitische Houthi-volk is al jarenlang met de eigen regering van Abedrabbo Mansour Hadi in een burgeroorlog verwikkeld en veroverde eind 2014 hoofdstad Sanaa. De club rond Saudi-Arabië steunt Hadi, terwijl de rebellen een bondgenoot zouden hebben aan Iran.

Ex-leider Salah was aan de macht tot 2012 en voert nu een groep gedeserteerde militairen aan die de Houthi's steunen. Volgens France24 deed het voormalige staatshoofd zijn uitspraken op televisie. 

De aanval op de uitvaart in Sanaa kostte minstens 140 bezoekers het leven, terwijl er ruim 500 gewonden vielen. Een onderzoek naar het bloedbad is al aangekondigd door de soennitische coalitie, maar VN-chef Ban Ki-Moon heeft aangegeven dat een "onpartijdige studie" hem een beter idee lijkt. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →