Jeroen Krabbé blij met zichzelf: vereeuwigt eigen leven in 8 schilderijen

Jeroen Krabbé blij met zichzelf: vereeuwigt eigen leven in 8 schilderijen 

22 juni 2023 - 10:49

Ben je dan niet ongelooflijk blij met jezelf? Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé gaat ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag (volgend jaar) zijn eigen leven in acht schilderijen vereeuwigen. En voor de snelle rekenaars onder u: dat betekent dus dat elk decennium sinds hij in 1944 geboren werd, per schilderij aan bod komt.

Dat is toch lekker: dat je je eigen leven zó interessant vindt dat je er 8 schilderijen mee kunt vullen. En dat je het kúnt en bedenkt is nog één ding, maar dat je het vervolgens ook nog echt gaat uitvoeren is weer wat anders natuurlijk. 

Jeroen Krabbé doet het gewoon. De beste man heeft dan ook een machtig mooi leven achter de rug. Zo heeft hij in de jaren tachtig keihard gewerkt en maakte hij in tien jaar tijd 32 films. De acteur speelde bijvoorbeeld in 1987 de Russische dubbelspion Koskov in de Bondfilm The Living Daylights. Moet u eens raden wat het thema van het schilderij uit de jaren 80 wordt...

"Fucking 80 is een moment, met name het getal, al heb ik er niet veel mee", aldus Krabbé. "Maar je kijkt wel terug op zo'n moment: hoe is je leven gegaan. Soms zie je letterlijk wat ik heb meegemaakt, soms zijn het symbolen die ik heb geschilderd", aldus Krabbé. De Nederlandse kunstenaar raakte naar eigen zeggen geïnspireerd voor het project door de televisieserie over Frida Kahlo die hij heeft gemaakt. "Die heeft ook haar hele eigen leven geschilderd: haar pijn, haar ellende, haar schulden, haar minnaars."

En dus dacht Krabbé 'dat kan ik ook': "Ik had zelf zelden autobiografische werken gemaakt, maar dacht nu: laat ik het eens proberen, kijken wat ik ervan maak." Wat hij uiteindelijk met de doeken gaat doen, weet hij niet (vast boven zijn bed hangen, of zoiets).

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml