Jetten: 'Energiecrisis oplossen, dan helpen we ook klimaat'

Jetten: 'Energiecrisis oplossen, dan helpen we ook klimaat' 

01 november 2022 - 16:01

Rob Jetten is onze minister van Klimaat en Energie, maar momenteel eigenlijk meer van energie dan van klimaat. Dat moet toch pijn doen als echte D66-minister, maar volgens Jetten zelf valt dat mee: "Als we de energiecrisis nu goed oplossen, dan helpen we ook het klimaat."

"Onze energiebehoefte wordt nu vooral fossiel opgewekt, maar als we dat duurzamer doen dan zijn we ook minder afhankelijk van bijvoorbeeld een Rusland", zegt Jetten in gesprek met Rutger Castricum in De Klimaatkar. 

Kan allemaal wel wezen, maar is het niet zo dat wij vastzitten aan fossiele brandstoffen en Jetten als minister nu weer de kolencentrales heeft geopend? "Op de korte termijn stoten we inderdaad nu meer CO2 uit, maar dan moeten we in de komende acht jaar extra hard werken om dat te compenseren. En dat kan ook echt, want Nederland is koploper in het aantal zonnepanelen per inwoners."

Leuk, maar is het niet zo dat door de zonnepanelen opgewekte stroom niet terug gegeven kan worden omdat het net overbelast is? "We hebben eigenlijk dubbel succes, met bedrijven die van het gas afwillen en zonne- en windparken die extra stroom opwekken. En het net kan het niet aan. Dat klopt, en dus moeten we dat uitbreiden en er slimmer mee omgaan.

Het coalitieakkoord is bijzonder ambitieus en het Centraal Planbureau vraagt zich al af waar de regering denkt dat het mee bezig is. "Nou, zo erg is het niet. Maar ze zijn wel streng en dat is goed, want je moet natuurlijk niet zomaar wat roepen maar ook echt wat doen."

De Klimaatkar met Rob Jetten gemist? Kijk hem hier terug. Vanavond is er weer een nieuwe aflevering en is oud-staatssectretaris van Landbouw Henk Bleker te gast.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml