Jeugdzorg zit op slot; maar wat doet Den Haag?

Jeugdzorg zit op slot; maar wat doet Den Haag? 

28 oktober 2022 - 13:27

Enorme wachtlijsten en een schreeuwend personeelstekort: het is crisis bij jeugdzorg. Medewerkers spreken van code zwart. De werkdruk is te hoog en er zijn te weinig jeugdbeschermers om goed voor de kinderen te zorgen. Daarom trekken jeugdzorgmedewerkers, vakbond FNV Jeugdzorg en deskundigen aan de bel: er moet iets gebeuren, nu! Kan politiek Den Haag aan deze noodkreet tegemoet komen?

Elke deskundige is het erover eens. Als kinderen door de overheid in het jeugdzorgsysteem terecht komen moet gegarandeerd zijn dat de situatie voor hen ook echt verbetert. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming (D66) liet onlangs onderzoek doen naar jeugdzorg en de toekomst van het huidige systeem. De conclusies in het onderzoeksrapport waren niet mals: kinderen die onder toezicht staan van de overheid of uit huis zijn geplaatst krijgen niet de aandacht die zij verdienen. Onderzoeker en hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning zei na het verschijnen van het rapport: "De overheid heeft de plicht kinderen te beschermen. Maar die bescherming is nu echt onvoldoende." Er is dus werk aan de winkel. Het kan niet de bedoeling zijn dat kinderen in een systeem terechtkomen waar ze helemaal niet beter van worden.

Hoe gaat politiek Den Haag dit oplossen? Verantwoordelijk minister Weerwind liet vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer zijn belangrijkste maatregel weten: de zogeheten “caseload” verlagen. Hierdoor krijgen jeugdwerkers minder kinderen onder zich, dus zou de werkdruk naar beneden gaan. Klinkt goed, maar de hele sector geeft aan dat dit niet de oplossing is. Veel jeugdbeschermers nemen ontslag en het lukt simpelweg niet om extra mensen aan te trekken. Minister Weerwind en VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) zijn in gesprek met jeugdzorg en gemeenten om snel met nieuwe maatregelen te komen, zodat de werkdruk écht minder wordt en kinderen die door jeugdzorg begeleid worden wel de hulp krijgen die ze nodig hebben.

We houden de spreekwoordelijke vinger aan de pols.

Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml