'Jihadi-Laura geschikt als uithangbord'
Binnenland

'Jihadi-Laura geschikt als uithangbord'.

De twintigjarige Laura Hansen, die met man en kroost naar haatbaardenhoofdstad Raqqa (Syrië) afreisde, kan een rolmodel worden om jongeren die ook naar Islamitische Staat (IS) willen afreizen te overtuigen thuis te blijven.  

Mocht de dame vrijuit gaan, dan is het "wenselijk dat terugkeerders zich uitspreken als spijtoptanten", zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, weet de krant van wakker Nederland (). "Dat kan een krachtig tegengeluid bieden. Niet alleen door gruwelijkheden bloot te leggen, maar ook om de mythe van het zelfverklaarde kalifaat en alles waarvoor IS zegt te staan te ondermijnen."

Er zijn maar weinig jihadgangers die zich willen uitspreken tegen het kalifaat: "Niet allemaal hebben ze afstand genomen van het gedachtegoed en anderen durven zich niet uit te spreken vanwege angst voor represailles. Daarom zal er ook naar het buitenland moeten worden gekeken naar geloofwaardige spijtoptanten."

Hansen vertrok vorig jaar september naar IS-gebied, maar wist te ontsnappen. De dame werd maandagavond na haar aankomst op Schiphol in de kraag gevat. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en Irak.

Alle artikelen geladen. Overzicht →