'Jihadisten waar u voor betaalt'
Binnenland

'Jihadisten waar u voor betaalt'.

Mogge allemaal. Woensdag alweer, de week gaat weer lekker snel voorbij. Voordat u verder leest, u gaat vandaag werken om onder andere mee te betalen aan extremistische groeperingen in welvaartsoord Syrië.

Hoe dan, denkt u nu? Niet schrikken: Nederland is sponsor van de Vrije Syrische Politie. Dat zijn ongewapende burgers die na de burgeroorlog als kerntaak het brengen van 'rust en recht' hebben.

Ongewapend. Schiet lekker op in een regio waar je op elke straathoek voor je flikker geschoten kunt worden, maar okee. Het is het proberen waard.

Beschermingsgelden

Maar liefst 12,5 miljoen euro vloeide er sinds 2014 vanuit de Nederlandse staatskas naar het door oorlog verscheurde land. Ook Denemarken en Groot-Brittannië (hoofdsponsor) stortten gretig. In totaal hebben maar liefst zes Westerse landen meegefinancierd.

Het Britse tv-programma BBC Panorama ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat een deel van het geld in handen komt van moslimextremisten.

Zo schonk de Vrije Popo in Aleppo 20 procent van het binnengekomen geld aan de groep Nour al-Din al-Zinki, in ruil voor bescherming. Lees die zin nog eens goed na en besef wat daar niet aan klopt. 

Al Nusra kiest politie zelf uit

Nog gekker: het aan al-Qaeda gelieerde Al Nusra-front zou de agenten van de Vrije Politie zelf hebben uitgekozen. Heerlijk een-tweetje over de rug van het oerdomme Westen. De agenten zouden ook hebben samengewerkt met rechtbanken die executies en steniging oplegden als straf. 

Man, man, man. Wat zitten er toch ongelooflijk naïeve gutmenschen in die poppenkast die moet doorgaan voor de Tweede Kamer. U vraagt, wij storten.

NGO'tje ontkent

Toch is er een NGO'tje, Adam Smith International, dat stelt dat het allemaal niet klopt wat de BBC heeft uitgevogeld. Er zouden 'maar' zes agenten zijn die mogelijk banden zouden hebben met extremisten. Zes van de in totaal 3.400 agenten.

Afijn, er komen kamervragen over de nijpende situatie. Halbe Zijlstra, de nieuwbakken minister van Buitenlandse Zaken zal uitleg moeten verschaffen over de kwestie. CDA wil daarnaast een lijst met alle 'indirecte en directe' steun die Nederland sinds 2012 aan NGO's in Syrië heeft gegeven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →