Jihadmeisje (15) krijgt jeugddetentie
Buitenland

Jihadmeisje (15) krijgt jeugddetentie.

Een meisje van vijftien dat van plan was zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS), is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie. Zeven maanden en veertien dagen zijn daarvan voorwaardelijk. 

Ook komt het meisje twee jaar lang onder elektronisch toezicht te staan, weet het ANP. Bovendien mag ze in die tijd geen internationaal vliegveld in Nederland bezoeken en moet ze in gesprek met een theoloog. Zo wordt hopelijk voorkomen dat het meisje opnieuw radicaliseert, redeneert de rechtbank in Maastricht. 

Het meisje had meerdere telefoons waarop chatgesprekken over uitreizen naar het kalifaat werden aangetroffen. Ook besprak de jihadadepte met gelijkgestemden reismogelijkheden via het vliegveld in Düsseldorf. De jonge onderneemster wilde haar reis financieren met een ring en kocht een telefoon voor haar missie. 

Dood en verderf

De rechtbank noemde terrorisme één van de zwaarste misdrijven, omdat het "dood en verderf over de hele wereld zaait''. De maximumstraf die het meisje kon krijgen, was een jaar jeugddetentie. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten