Jihadproces: lagere straffen in hoger beroep
Binnenland

Jihadproces: lagere straffen in hoger beroep.

Maar, geen zorgen, het betreffen slechts (iets) lagere straffen. Het gerechtshof in Den Haag bestrafte in het hoger beroep van het grote Haagse jihadproces zes mede-Nederlanders met celstraffen tot 5,5 jaar. 

Het hof verweet alle verdachten 'in naam van Allah' een 'bloedige, sektarische strijd' te hebben aangewakkerd. De hoogste straf (5,5 jaar, dus) werd opgelegd aan hoofdverdachte Azzedine C. Hij zou samen met bekeerling Rudolph H. de spil vormen van een organisatie die jongeren probeerde te winnen voor de jihad.

Azzedine (die als enige daadwerkelijk de tocht naar Syrië maakte) had bij de eerdere uitspraak van de rechtbank een celstraf gekregen van zes jaar. Ook in het hoger beroep eiste het OM straffen tot zes jaar en zeven maanden cel. Desondanks heerste er na afloop tevredenheid: Volgens een woordvoerder heeft het hof 'een krachtig signaal' afgegeven, meldt Omroep West.

De enige die niet lang hoeft te brommen, is de 28-jarige Imane B. Bij haar kon niet bewezen worden dat ze lid is van een criminele, terroristische organisatie. Het enige wat zij heeft gedaan, is zich schuldig maken aan opruiing en verspreiding van opruiend materiaal. Dus kreeg ze alleen drie maanden voorwaardelijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →